Laksefiske på 1-2-3

Du trenger ikke vite hva en skyteklump er eller ha en doktorgrad i insekter for å fiske laks.

Alt du trenger er en fiskestang, fiskesnøre og noe fisken kan bite på. Det vanligste er å enten fiske med flue, sluk eller  mark.

Hvis du vil fiske med flue bør du aller først tørrtrene masse med fluestanga di på land før du begir deg ut i elva. Se om du finner et passende kurs i våre arrangement i kalenderen under. Det finnes like mange meninger om hvilken flue du bør bruke, som det finnes fluefiskere. Ulike farger, vekt, størrelse, tube- eller krokflue. Vannfarge, vannstand, periode i sesongen, etc. er alle kjente parametere som er med på å avgjøre fluevalget. Valgene er mange, men det blir sjelden feil. Prøv deg fram!

Litt enklere er det å velge «rett» fluestang. Her er den viktigste «regelen» at du dimensjonerer utstyret etter hvilken elv du fisker i. Hvis du fisker i ei stor elv hvor du potensielt kan få storlaks bør du velge en tohåndsstang. Er elva mindre og sannsynligvis størrelsen på fangsten også, kan en enhåndsstang være det riktige valget for å få en best mulig fiskeopplevelse. Uansett om du bruker enhånds eller tohånds, det viktigste er å ha flua i vannet, så mye som mulig!

Slukfiske etter laks er veldig vanlig i de fleste lakseelvene i landet, kanskje nettopp fordi det er noe alle kan mestre. Du trenger en slukstang med haspelsnelle og sluker. Slukstengene finnes i uendelig mange variasjoner, men det viktigste er at den er sånn passe kraftig og dermed tåler påkjenning både av slukens vekt og laksens belastning. Sluker finnes i alle regnbuens farger, men husk at utseendet ikke er alt; kjøp en sluk som har passe vekt med tanke på hvor den skal brukes. I en liten og grunn elv kan sluker ned mot 10 gram være bra, mens i andre elver må du ha sluker på 60 gram. Blå eller rød, blank eller matt, lang eller kort? Fisk med noe du har trua på!

Den mest tradisjonelle sportsfiskemetoden vi har er nok markfiske.  Som alle de andre fiskemetodene så finnes det uendelig mange synspunkter på «korrekt utførelse», men i bunn og grunn handler det om en krok med mark og et søkke på samme snøre. Og i tillegg så er det ikke uvanlig å sette på en rød garnstump sammen med markklysa. Hvis du fisker i ei veldig lita lakseelv så kan du bruke tradisjonelle blykuler som du klemmer fast på snøret. Her er det ikke snakk om mange gram, kanskje fem? Det er nok mer sannsynlig at du må begi deg ut på denne metoden, og da trenger du en tredelt svivel: Den ene delen av svivelen knytes fast i hovedlina, som går inn i snella. Så tar en du en snøredel på en god meter og knyter fast i den ene utgangen fra svivelen, og på enden knyter du fast kroken og trer på rikelig med mark (og gjerne en stump rødt ullgarn). Så tar du en ny snøredel på ca an halv meter og knyter i den siste utgangen fra svivelen. I enden knyter du fast et søkke. Nå er det lengdeforskjell mellom kroken og søkket, og det er meningen. Når du kaster ut snøret går søkket og humper nedover elva på bunnen, mens kroken med markklysa svever fritt i vannmassen.

Vadere spør du? Det trengs ikke. Ha på deg de vanlige turklærne dine og gummistøvler så er du langt på vei. Man trenger absolutt ikke stå midt ute i elva for å fiske laks, det kan kanskje bare føre til at du skremmer vekk laksen i det du kommer plaskende ut. Vadere har selvsagt sine fordeler i forhold til gummistøvlene, men den investeringa kan du anse som «steg 2» i laksefiskeuniverset.

 

 

Før du drar i elva må du påse at du har alt det formelle på stell. De to viktigste tingene her er fiskeravgift og fiskekort.

 

Fiskeravgiften betaler du her til Miljødirektoratet, og denne summen går inn i et fiskefond som deler ut midler til forvaltningstiltak til våre anadrome fiskearter.

 

Fiskekort er ikke like rett frem. Her må du undersøke hvem som eier den elva, og strekket av elva du ønsker å fiske på, og å kontakte disse for å få tillatelse til å fiske. Inatur eller Norske Lakseelver er et godt sted å starte for å finne ut hvem som eier og selger fiskekort i de respektive elvene.

 

 

Nå har du utstyret og tillatelsene i orden. Gratulerer til deg. Nå er det egentlig bare å kjøre igang, få den sluken eller flua uti, og vent på at laksen biter på. Det er likevel et par ting det er verdt å merke seg.

 

I en del elver er det ulike regler for hvor stor laks du kan fiske, og om du i det hele tatt kan beholde laksen, eller må sette den ut. Noen elver krever også skjellprøver fra fangsten. Sett deg inn i disse reglene for elva du fisker i, men husk at også dette varierer imellom de ulike delene av elva. Eksempelvis er det soner i elva hvor det bare er lov å fiske med flue, og/eller at all laks må settes ut igjen. Les mer om gjenutsetting i brosjyren under. For å bla gjennom sidene trykk på brosjyren, så kommer pilene til syne nederst til venstre. Trykk på + eller - for å tilpasse brosjyren til din skjerm.

Gjenutsetting 2016 web

 

 

Hvor i elva det er størst sjanse for å få laks er også ifølge mange et fagfelt i seg selv, men vårt beste og enkleste råd er prøv deg frem. Et generelt råd er å lete etter større steiner i partier av elva hvor det er endring i farten på elva. Likevel, all laks er like forskjellige som meg og deg, så ikke la deg hemme i hvor du prøver lykken.

Trykk på bildet under om du ønsker fordype deg litt mer i dette.

 

 

Fisk på kroken? Gratulerer, nå står den tyngste jobben for tur...

 

 

 

 

 

 

 

Lære mer om laksefiske?

 

 

Planlagte arrangement med fisking